Asiatisk Restaurant Aarhus

Der er masser af muligheder for sund asiatisk mad, når måltider serveres autentisk. Traditionel kinesisk og japansk mad kan være diætvenlig og meget nærende.

Traditionel japansk mad omfatter skaldyr, grøntsager og nudlerbaserede retter. Disse er ofte nærende og sunde valg. Og for at gøre dit måltid mere sundt er det acceptabelt i en japansk restaurant at bede om, at din mad tilberedes i vin eller bouillon i stedet for olie.

De tre køkkenområder i Asien
Sydvesten – Indien, Pakistan, Sri Lanka, Burma
Nordøst – Kina, Korea, Japan
Sydøst – Thailand, Laos, Cambodja, Vietnam, Indonesien, Malaysia, Singapore, Brunei
Kerry er meget vigtige for køkkenerne i Sydøst og Sydvest, mindre i køkkenet i Nordøst. South Western curries er generelt baseret på yoghurt, mens karristerne i South Eastand North East generelt er baseret på kokosmælk.

Ris er en fast bestanddel i alle tre køkkenområder. Udover ris omfatter sydlige køkkener en række surede og brød og sydøstlige og nordøstlige retter omfatter ris og æggeblommer.

I den sydvestlige del er den vigtigste olie, der anvendes til stegning, ghee eller klaret smør. I sydøst og nordøst er de store olier vegetabilske olier.

Hvidløg og ingefær anvendes i alle tre køkkenområder, ligesom chilipeber, selvom chili er meget mere almindeligt i Sydvest end i Sydøst. Nordøstlige køkkener bruger sojasovs i næsten alt; Sydøsten erstatter fiskesaus; der er ikke tilsvarende i syd vestlige madlavning. I Sydøst er der to ekstra aromaer, der ikke anvendes i de andre køkkener – galangal og citrongræs.

Køkkener i Sydøst
Sydøstas originale køkken er sandsynligvis bondekøkken i Thailand. Arkæologi har for nylig opdaget, at metalarbejderkulturen i Thailands centrale slette går tilbage til mindst 3000 f.Kr., let i samme klasse som de gamle kulturer i Kina og Indien. Bondekulturen, der er forbundet med disse tidlige metalarbejdere, spredes øst over bjergene ind i Laos, Cambodja og Vietnam og sydpå den malayanske halvø og øens bue i Indonesien.

Dette køkken udviklede sig ikke i isolation, selvfølgelig. Da den spredte sig, blev den påvirket af ideer fra Nordøst og Sydvest og påvirket dem til gengæld. Senest har Europas køkkener selvfølgelig påvirket de indfødte. Vietnam, Laos og Cambodja var franske kolonier, Malaysia var en britisk koloni, Indonesien var en hollandsk koloni. Thailand var en sjældenhed i, at den succesfuldt modstod europæisk kolonisering.

Endelig, hvis du er interesseret i den ægte asiatiske madoplevelse, så prøv ikke spisepinde? Hver gang du tager en bid spiser du mindre, fordi du ikke kan forstå så meget mad med spisepinde, som du typisk gør med en gaffel eller en ske. Du vil automatisk spise langsomt, hvilket vil hjælpe dig med at spise mindre og nyde din mad mere. Du vil også være mere tilbøjelige til at indse, når du er fuld og stop med at spise på grund af det langsommere tempo.

Tilføj din anmeldelse
1
2
3
4
5
Tilføj
     
Annuller

Lav din egen anmeldelse

Average rating:  
 0 reviews